marți, 19 mai 2009

Adina Madar predă conducerea ASCO Zitei Koncsek

ncepând de marţi, 19 aprilie, Administraţia Social Comunitară Oradea are un nou director executiv. Fostul conducător al instituţiei, Adina Madar, şi-a depus luni la Primăria Oradea cererea de transfer de pe postul de director executiv pe cel de director adjunct. „Am considerat că, dat fiind contextul politic din plan local, aşa este mai bine”, a declarat pentru Bihoreanul.ro Adina Madar.

Directoarea a luat această decizie în urma unei discuţii pe care a avut-o cu primarul Ilie Bolojan săptămâna trecută, după care în cursul zilei de sâmbătă a şi eliberat biroul directorial.

„Aceasta a fost varianta pe care a preferat-o doamna directoare pentru a nu crea tensiuni în instituţie”, a spus primarul Ilie Bolojan. Şeful executivului local a refuzat să dea alte amănunte, dar a precizat că începând de marţi la conducerea ASCO va fi instalată prin transfer Zita Koncsek, fosta directoarea a Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor (DGASPC).

Adina Madar este unul dintre puţinii şefi de instituţii subordonate Primăriei care a rămas pe funcţie după preluarea puterii în plan local de către alianţa PNL-UDMR. Ea a ajuns la conducerea ASCO pe vremea administraţiei Petru Filip şi a devenit director executiv după plecarea lui Ionel Vila pe funcţia de secretar al Consiliului Local. Directoarea este fiica fostului consilier local Ioan Pantea, fapt pentru a fost percepută de noua putere ca un om al democrat-liberalilor.

Postul de director plin al ASCO a fost râvnit de la bun începtul de către UDMR, dar înlăturarea directoarei a fost amânată în mod repetat. Surse din cadrul instituţiei spun că presiunile Uniunii au crescut exponenţial odată cu iminenta înlocuire de la conducerea Casei de Pensii a directorului Szarka Arpad.

Szarka va prelua prin transfer postul de director al DGASPC şi are misiunea de a elimina tensiunile dintre conducerea şi sindicatul din insituţie. Cei circa 1.500 de angajaţi şi-au câştigat în instanţă plata retroactivă a sporurilor salariale în valoare totală de 140 miliarde lei vechi începând cu anul 2005, sume pe care Koncsek a refuzat să le plătească. În perioada în care s-a aflat la conducerea DGASPC, directoarea a mai fost implicată în mai multe scandaluri legate de utilizarea fondurilor publice, ca de exemplu în renovarea căminului de la Cadea chiar înainte de a fi retrocedat.

Niciun comentariu: